niedziela, 3 lipca 2016

113. Mój najulubieńszy - czerwony barszcz!

Nie powiem, że dobra ze mnie kucharka. Do miana "dobrej" jeszcze mi wiele brakuje. Są jednak takie "potrawy", których się nie wstydzę, bo wiem, że mi wychodzą i to bardzo.
Dziś będzie o czymś niezwykłym, a zarazem cudownym w swej prostocie. O moim Barszczu Czerwonym!


Na pierwszy rzut oka mój barszcz barszczu nie przypomina. Bardziej sok z czarnej porzeczki ;) Stety niestety nic przez niego nie zobaczymy. I właśnie w tym tkwi sekret.
W czym zatem tkwi sekret udanego barszczu? W burakach! U mnie na 2kg buraków przypada 1litr wody. A więc czas na składniki:
- 2kg buraków
- 1l wody
- sok z połowy cytryny
- majeranek
- sól
- pieprz
- wegeta
Żadnego octu, czy innych udziwnień! Prostota.
1. Buraki obieram.
2. Kroję w kostkę lub trę na tarce o grubych oczkach.
3. Przekładam do garnka, zalewam wodą.
4. Dodaję soku z cytryny
5. Gotuję ok. 1h
6. Po godzinie odcedzam buraki, zostawiam sam sok.
7. Doprawiam majerankiem, solą, pieprzem i wegetą.
8. Chwilę gotuję, by przyprawy się przegryzły.
Najważniejsze - nie możemy doprowadzić do bulgotania w garnku. Pilnujemy by buraki się zagotowały i od razy zmniejszamy gaz tak, by tak jak rosół, barszcz lekko pyrkał.
Dzięki proporcji 2:1 barszcz smakuje jak barszcz. Nie jest to więc woda go przypominająca ;)
Smacznego!
 

13 komentarzy:

  1. Mmm...aż nabrałam ochoty na barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Za mną ostatnio chodzi chłodnik z buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam barszczyk czerwony najlepiej z pierogami, kapuśniakami bądź krokietami mniaaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze - sama jeszcze nigdy barszczu nie robiłam :( :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No to naprawdę esencjonalny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie piłam barszczu. Muszę go zrobić w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taki barszcz, lubię też taki kiszony na zimno zamiast wody gdy bardzo chce się pić on genialnie gasi nawet największe pragnienie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham barszcz czerwony! Ale nie mam dobrego przepisu, muszę sobie zapisać Twój :) Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku