Ciasto marchewkowe jest chyba jednym z najprostszych ciast jakie miałam okazję kiedykolwiek piec.
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej / może być również zwykła/
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Podane składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy.
- 4 jaja
- szklanka oleju
- 1.5 szklanki cukru/ u mnie brązowy/
- 3 duże starte marchewki na tarce o małych oczkach
1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Do ubitych jaj dodajemy wcześniej powstałą mieszankę mączną.
3. Stopniowo dodajemy olej.
4. Dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką, przekładamy na blaszkę.
Całość pieczemy ok. 45 minut w 200°C.
Po przestudzeniu polewamy lukrem, lub obsypujemy cukrem pudrem.
Smakuje cudnie, niczym piernik. Nie jest suche, delikatnie wilgotne. Pycha!

Dawno nie jadłam, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZ rok już nie robiłam 😀
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasto marchewkowe, ale mój mąż już nie, a dla samej siebie nie chce mi się piec;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale nie znosze ścierania marchewki na tarce :)
OdpowiedzUsuńAkurat za ciastem marchewkowym nie przepadam.
OdpowiedzUsuń