wtorek, 25 października 2016

116. Ciasto marchewkowe!

Długo podchodziłam do tematu ciasta marchewkowego. Każdy wokół się nim zachwycał, a mnie jakoś marchewka w cieście odrzucała na samą myśl. Ale wszystko do czasu! Niedawno przyszedł dzień, w którym ja i ciasto marchewkowe miałyśmy swój pierwszy raz.. Zakochałam się bez pamięci!

Ciasto marchewkowe jest chyba jednym z najprostszych ciast jakie miałam okazję kiedykolwiek piec.
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej / może być również zwykła/
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Podane składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy.
- 4 jaja
- szklanka oleju
- 1.5 szklanki cukru/ u mnie brązowy/
- 3 duże starte marchewki na tarce o małych oczkach

1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Do ubitych  jaj dodajemy wcześniej powstałą mieszankę mączną.
3. Stopniowo dodajemy olej.
4. Dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką, przekładamy na blaszkę.

Całość pieczemy ok. 45 minut w 200°C. 
Po przestudzeniu polewamy lukrem, lub obsypujemy cukrem pudrem.
Smakuje cudnie, niczym piernik. Nie jest suche, delikatnie wilgotne. Pycha!



PODPIS

8 komentarzy:

wersja do druku