niedziela, 8 maja 2016

100. Wraz z setnym postem, TORT FERRERO ROCHER!

Przyszedł czas i na moją rocznicę. Setny post - kto by pomyślał, że wytrwam tyle czasu, że mimo tylu spraw na głowie będę pisać. A jednak. Takie niespodzianki to ja lubię. Ale lubię też sprawiać Wam radość. Opowiadałam Wam, że moje zamiłowania do pichcenia w kuchni mam po mamie? Jak nie mówiłam, to wspominam dziś z racji tego, że tort, o którym będzie mowa wynalazła właśnie ona i nawet jeden udało nam się zrobić razem.
To jedziemy z przepisem, a później będziemy się delektować zdjęciami ;)

Na biszkopt potrzebujemy:
- 6 jajek
- 150g mąki
- 3 łyżki kakao
- 200g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka ubijamy na sztywno z solą
2. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka [stopniowo]
3. Mąkę, proszek i kakao wymieszać, przesiać i dodać do masy, mieszając delikatnie łyżką.
4. Tak powstałe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy.

Na masę potrzebujemy:
- 350ml śmietany 30%
- 625g serka mascarpone
- 450g nutelli
- 250g pokruszonych wafelków orzechowych [my mieszamy knoppersy ze zwykłymi wafelkami orzechowymi]
- 2 łyżeczki żelatyny
1. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać, aż napęcznieje.
2. Dodać dwie łyżki wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
3. Śmietanę ubić na sztywno.
4. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
5. Dodać nutellę, wymieszać.
6. Dodać mascarpone, wymieszać.
7. Odkładamy 4 łyżki masy i wkładamy do lodówki
8. Wafelki kruszymy, wsypujemy do masy, mieszamy.

Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:
- szklanka mocnego naparu z herbaty

Składamy!
1. Biszkopt dzielimy na 3 części.
2. Nasączamy pierwszą część.
3. Wykładamy 1/3 kremu
4. Przykrywamy drugim plackiem.
5. Nasączamy go.
6. Wykładamy 1/3 kremu
7. Przykrywamy trzecim plackiem
8. Nasączamy go
9. Wykładamy resztę kremu.
10. We wrzątku moczymy nóż, którym wygładzamy krem na torcie [boki też smarujemy kremem]
11. Tort wstawiamy na godzinę do lodówki
12. Po tym czasie stroimy nasz tort odłożoną wcześniej masą. Tu można poszaleć.

Co prawda, ja z mamą robiłam ten tort tylko raz. Tutaj efekty.
Ale mama ma robiła go kilka razy, podesłała mi swoje zdjęcia więc bach!
Ja mam nadzieję, że nie musicie wycierać teraz przestrzeni wokół Was ;) Może wyglądem nie dorównuje tortom z cukierni, ale smakiem przegania i to znacznie!
A wy robicie sami torty? Czy jednak idziecie na skróty?

16 komentarzy:

  1. ojeju jak dostojnie na talerzu:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję setnego postu i to jeszcze tak apetycznego!!!
    A torty, no cóż, kiedyś robiłam bardzo często, piekłam również na zamówienie, teraz czasu brak i na roczek córki tort będę zamawiać, aż wstyd ;(

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki śliczny! Na przyszły rok zrobię go synowi na urodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały <3 Zawsze staram się robić sama torty, ale nie potrafię jeszcze robić ich dobrze :)
    Ten tort musi smakować znakomicie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już 100 postów? Gratulacje:). Jedyny tort jaki robię to arbuzowy :). Jest łatwy i efektowny prawie jak Twój .

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robie sama.. lubie (u mnie zamiłowanie do pichcenia po babci ;) ) :) Ten Wasz wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super! I przepis fajny, ja nie lubię tortów... wolę coś lżejszego, jakieś ptasie mleczko na jogurcie greckim albo ciasto z masą budyniową... Chociaż chyba w tym roku zaszaleję i upiekę sobie tort :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :-) Już czuję ten smak :-)
    Ja robię sama torty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie się urodziny szykują, więc chętnie go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje! Szkoda ze nie można sie poczestowac😀

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję! A przez tort aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaka narobilas... Tobie grstuluje i zycze mnostwa przyjemnosci z blogowania

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam ;o ! Ciasta piekę ale tortu jeszcze w życiu nie robiłam, kiedyś musi być ten pierwszy raz ;d

    OdpowiedzUsuń
  15. Też robię tort z masą z mascarpone, ale jeszcze nigdy nie dodałam nutelli, czas to wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ładna rocznica :) Teraz już będzie coraz więcej takich: pierwszy roczek bloga, 100 obserwatorów i takie tam ;)

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku