poniedziałek, 16 maja 2016

104. Domowa pizza

Weekend weekend  i po weekendzie. Ledwo się obejrzała a już była końcówka niedzieli. Mimo wszystko ciutke odpoczęła. W sobotę pizze zrobiłam, jak nigdy poszło wszystko, aż byłam zdziwiona, ale też zadowolona.
Przepis na ciasto chcecie? A proszę bardzo! Od razu mówię, że z tego przepisu wychodzą dwa cienkie spody, bo my właśnie takie lubimy.
A więc na ciacho potrzebujemy:
- 250g mąki
- 25g drożdży
- pół szklanki gorącej wody
- gałka muszkatołowa
- jajko (podwajając porcję, zostańmy dalej przy jednej sztuce)
- 2 łyżeczki cukru
1. Drożdże rozrobić z odrobiną wody i cukrem, odstawić do wyrośnięcia
2. Do mąki dodać przyprawy, wymieszać.
3. Dodać wyrośnięte drożdże i resztę wody i jajko, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
I koniec! Ja swoje piekę gdzieś 8-10 minut w 220°C, tak by ciasto się fajnie przyrumieniło ale nie spiekło.
Jak widać na załączonych zdjęciach, albo i nie, u nas zawsze króluje pierś przyprawiona gyrosem, jajko, a dziś dodatkowo pieczareczki. Mniami!

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pizze. Dawno nie jadłam nigdy sama nie robiłam. Czas spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i ja robić domową pizzę choć nie ukrywam, że po paru latach pracy w pizzerii i kręceniu 100 pizz dziennie przestałam być ich zagorzałą fanką!

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi smaka, pizza chodzi za mną od dawna :) Troszkę inaczej robię swoją :) Najbardziej lubię z filetem i szpinakiem :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam domowej pizyy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez najbardziej lubimy z cienkim blatem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio robiłam pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :) zjadłabym teraz taką, jutro też i po jutrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz, że chyba się skusze na taką domową?Jak automat mi ciasto drożdżowe zarobi to dalej już dam radę :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mnie chętka wzięła.Jutro robię pizze .

    OdpowiedzUsuń
  10. nie zaglądam tu więcej na głodnego :)

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku