czwartek, 26 listopada 2015

piękny bukiet róż..

już zasiadałam do napisania tego posta, już w głowie plan działania miałam, a tu pyk!
Nie wiem, czy wiecie czy nie wiecie, ale JACOBS co jakiś czas ma na swojej stronie wspaniałe konkursy. Oczywiście nie są proste, nie każde "projekty" według wielu z nas zasługują na nagrodę. mnie za każdym razem się udaje.
Za pierwszym razem udało mi się wygrać dwa kubeczki
Za drugim razem udało mi się wygrać 3 komplety szklanek
Teraz mają konkurs, gdzie do wygrania są dwa kubeczki w kubraczkach, i właśnie wygrana takich kubeczków wybiła mnie z rytmu ;)
kłamać nie będę, że kubeczki są super, podobają mi się strasznie. Do tego tekst męża wczorajszy, gdy pokazałam mu "darmowy" kubek dodawany do herbaty Lipton "fajny, ale widywało się lepsze, na przykład te z Jacobsa a Ty co? nic nie wygrałaś"
to dzisiaj będzie miał niespodziankę jak wstanie :) aż sobie sama brawa biłam. to znak, że jednak wygrać się da każdemu, nawet takiej "ofermie" jak ja :)

a teraz do odpowiedniego tematu!
nie wiem jak wy, ale ja lubię mieć w domu takie produkty, z których, gdy nic mi się nie będzie chciało pichcić, mogę raz dwa zrobić cos, co w zupełności zadowoli moich domowników.
od niedawna do takowych zalicza się ciasto francuskie.
wiem, że ciastka ciasteczka rożne można z nich zrobić, zwykle z marmoladą, z jabłkami, cynamonem. to co chcemy zrobić zależy od nas.
ostatnimi czasy po facebooku krążył przepis na róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego. oczywiście jak tylko zobaczyłam ślinka mi pociekła, wszystko wokół zalane ;) więc pomysł był taki, że następnym deserem jaki zrobię będzie właśnie to. no i zrobiłam ;)

oczywiście potrzebujemy do tego
1. ciasta francuskiego
2. jabłka szt 4
3. cukier 3/4szklanki
4. cynamon + cukier brązowy do posypania
5. woda ale to chyba każdy w domu ma ;)

Moje wykonanie ze zdjęciem pomocniczym, jak zawsze ;)





9 zdjęć więc i 9 punktów wykonania ;)
1. Jabłka pokroić na ćwiartki, z nich powyciągać "ogryzka" i pociąć na plasterki, mniej więcej tej samej grubości
2. Gotujemy 3 szklanki wody z cukrem w ilości 3/4
3. Wrzucamy do wody jabłka i gotujemy ok. 10 minut
4. Natłuszczamy formę na muffiny
5. Ciasto francuskie dzielimy na mniej więcej dwu centymetrowe paski, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem
6. Na każdym pasku układamy jabłuszka [patrz zdjęcie 6] i zwijamy
7. Tak zwinięte wkładamy do natłuszczonej wcześniej formy
8. Gdy wszystkie gotowe, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemu ok. 20 minut
9. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i z dumą patrzymy jak znikają z prędkością światła ;)

mnie chyba największą frajdę sprawia patrzenie, jak dzieciaki zajadają się ze smakiem tym, co zrobiłam.

dziś też będę ich bacznie obserwowała, ponieważ na obiad chef kuchni serwuje "buraczkową" na życzenie pana męża ;)

tak więc standardowo znikam tak szybko jak się pojawiłam, doprawić co muszę, i sunąć niedługo po młodą.

P.S. czy wasze dzieci dużo płaczą przez sen w nocy? u nas ostatnio katastrofa..

PODPIS

11 komentarzy:

  1. W pewnym wieku moje wszystkie pociech płakały przez sen,wręcz krzyczały. To chyba wrażenia z dnia się kumulują i tak to się objawia. Sandra do dziś gada po angielsku przez sen :) Gratuluję wygranej,wygraj też dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wyglądają! Pewnie smakowały równie dobrze. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, one są genialne !! Muszę je zrobić na Mikołajka kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też wygrałam kubeczki, ale w pierwszym etapie :) Gratuluje i cieszę się razem z Tobą, bo są naprawdę super! A różyczki prześliczne i pewnie równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasto francuskie w każdym wydaniu, różyczki będę musiała zrobić koniecznie :)
    Ja ciągle chcę wziąć udział w tym konkursie, ale brakuje mi czasu i motywacji.

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku