piątek, 22 kwietnia 2016

93. Mój przyjaciel.. kurczak

Dziś będzie smacznie i obiadowo. A to wszystko za sprawą kurczaka, który na naszym stole króluje chyba najczęściej. Zazwyczaj jemy jego cycuszki, ale raz na jakiś czas przychodzi nam ochota na takiego całego, calutkiego, upieczonego w piekarniku!

Chyba nie ma nic prostszego, niż upieczenie takiego delikwenta.  U mnie zazwyczaj wygląda to o tak:
1. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
2. Do miski dodajemy swoje ulubione przyprawy. U mnie to papryki, sól i pieprz. Dodaję oliwy, by zrobić taką "pastę"
3. Szmaruję namiętnie naszego uroczego towarzysza. Do żaroodpornego naczynia go zapraszam i siups do piekarnika!
4. 200°C a czas pieczenia uzależniamy od masy naszego kurczaka. Na każdy kg godzina pieczenia.
5. To nie koniec niestety. Po 5 minutach od wstawienia polewam go piwem. I tak co 15-20 minut powtarzam czynność. Po pół godziny odwracam go, żeby opalił sobie obie strony. Kiedy druga strona przypieczona wracam na pierwszą.
6. Kiedy już kurczak siedzi w piekarniku tyle ile potrzeba [u mnie 2.20h] siadamy i zajadamy!
Ziemniaczane talarki idealne do takiego dania!
 
Prawda, że proste?
P.S. Mamy dziś 10tą rocznicę ślubu!

26 komentarzy:

  1. Jak wspaniale upieczony, bardzo lubię kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie robiłam kurczaka w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiego kurczaka już od paru lat...Wygląda ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę pieczone a u mnie jak na złość nie lubią mięsa z kurczaka!!!
    Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dzisiaj pieczone udka i podudzia z kurczaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wolę pieczoną kaczkę, ale kurczak też jest mniam! Mama czasem robi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmmm już czuję ten zapach;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uu, nigdy się nie porwałem na upieczenie całego kurczaka :P

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas też zwykle na drobiu bazujemy, a taki stopień wypieczenia bardzo mi dopowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wbrew pozorom to proste ne jest by nie wyszedł suchy, ale piwko na pewno działa na korzyść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie wypieczony, ach te kurczaczki :D
    Dyed Blonde

    OdpowiedzUsuń
  13. Niemal identyczny był u nas wczoraj na obiadek. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo rany, znowu narobiłaś mi apetytu! No i co mam teraz zrobic?!
    Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smacznie :) muszę się trochę podszkolić w gotowaniu, nigdy jeszcze nie przyrządziłam takiego kuraka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kurczak to zdecydowanie moje ulubione danie, pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam uwielbiam kurczaka w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku