niedziela, 24 stycznia 2016

44. Niedzielne lenistwo - jabłecznik sypany

Błogie lenistwo.
Dzieciaki w pokoju, cisza od nich bije, to znak, że bawią się grzecznie.
Pan mąż przed momentem zasnął tuż obok mnie.
Co więc mi pozostało? Podzielenie się z Wami przepisem na Szarlotkę Sypaną.
Na przepis natknęłam się już jakiś czas temu, wczoraj w końcu nastał ten dzień, w którym trzeba było go wypróbować.

Do ciasta będziemy potrzebować:
*szklankę mąki
*szklankę cukru [u mnie trzcinowy]
*szklankę bułki tartej
*jabłka [u mnie 1.2kg już obranych]
*170g margaryny/masła z zamrażalnika

1. Wkładamy margarynę do zamrażalnika
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C
3. Do miski wrzucamy mąkę, cukier i bułkę tartą, mieszamy
4. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli lubimy, dodajemy cynamon
5. Tortownicę 23cm [u mnie jak zawsze po swojemu-dwie malutkie] smarujemy masłem
6. 1/3 sypkich składników wysypujemy na dno blaszki
7. Wykładamy 1/2 jabłek
8. Wykładamy 1/3 sypkich składników
9. Wykładamy 1/2 jabłek
10. Wykładamy 1/3 sypkich składników
11. Margarynę trzemy na tarce o grubych oczkach na ostatnią warstwę sypkich składników
12. Pieczemy ok.60 minut

i koniec!

Proszę nie lizać monitora/ekranu!

Wyszło smacznie, o dziwo, bo ciasto bez jaj.
Smacznego !

PODPIS

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotkę i inne ciasta z jabłkami, u mnie akurat dziś jest ciasto z jabłkami od mamy, ale jak się skończy to z pewnością wypróbuję ten przepis, tym bardziej że jabłka leżą w skrzynkach i czekają na zjedzenie :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam mnóstwo przepisów na szarlotki ale bez jaj nie znałam ;D
    Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie zaskoczyłaś. Tego sposobu jeszcze nie znałam :) Czy mus jabłkowy też się nadaje? Jak tak, to od razu robię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Za późno, już polizałam :D ... Myślę, że to jest ciasto, które potrafiłabym zrobić :3

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tą sypaną, bo ja zawsze na łatwiznę iśc lubię:) i ciasto bananowe - szybszego i prostrzego nie ma :) i nawet miksera nie trzeba wyjmować. tylko miska, widelec, i blaszka :D a po pół godziny już sie zajadać można :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polizałam! Przepraszam, nie mogłam się oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zadziwiona jestem, przepis banalny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja swego czasu robiłam-dla mnie smakowała niebiańsko ale mąż oprotestował:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty przepis i jaki smaczny.
    U nas również gości to ciasto na stole.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis i jaki smaczny.
    U nas również gości to ciasto na stole.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

wersja do druku