Zwykła, prosta, szybka i smaczna.
Biszkopt:
- 3 jaka
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 1,5 opakowania budyniu czekoladowego [wiem, też półprodukt]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka ubijam, pod koniec dodając stopniowo cukier
2. Dodaję żółtka
3. Dodaję wymieszaną mąkę, budyń i proszek
4. Wszystko wykładamy cienką warstwą na pergamin, u mnie na całą długość standardowej blaszki piekarnikowej
5. Pieczemy 15/20 minut w 180°C
6. Upieczony wykładamy na ściereczkę i zwijamy w rulonik.
Masa:
- masa śmietanowa dr.Oetker Malinowa
- 500ml śmietany 30%
1. Śmietanę ubijamy
2. Pod koniec ubijania dodajemy masę malinową
3. Przekładamy masą naszą roladę.
Jak widać na załączonym obrazku wiele rolady już nam nie zostało. Wszystko za sprawą właśnie tej masy malinowej. Nie korzystam z niej często, w tym roku pierwszy raz. Ale właśnie w takie dni, kiedy męczy mnie kaszel i mam zatkany nos, a do tego mam masę obowiązków, ten półprodukt mnie w pewien sposób ratuje.
A jak to jest u Was? Korzystacie z półproduktów? Czy zawsze wszystko sami?
Znowu robisz smaka! ;)
OdpowiedzUsuńraz w życiu porwałam się na kopiec kreta dr. Oetkera.
OdpowiedzUsuńkruszyło się toto niemiłosiernie, ale było naprawdę jadalne :)
Mimo wszystko chętnie wykonam, czasami również sięgam po półprodukty ;)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio Kopiec Kreta noi ciasto francuskie znajdzie się w domu;) ale smaka robisz;)
OdpowiedzUsuńCzasem korzystam ;) jak mam mało czasu albo weny :)
OdpowiedzUsuńPychota! Nigdy nie robiłam żadnej rolady :)
OdpowiedzUsuńChyba czas nadrobić? ;D
UsuńWiesz, że robię niemal identyczną? Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńno powiem Ci, że gdybym nie chowała jej do lodówki, poszłaby za jednym posiedzeniem ;)
Usuńale cudo!
OdpowiedzUsuńMoja mama czasami wykorzystuje ten krem i jest całkiem smaczny. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDaj spróbować ;)
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńA ja używam półprodukty czasami, a co tam ;)
OdpowiedzUsuń